Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще гласуват с пръстови отпечатъци

Депутатите ще дадат пръстови отпечатъци за новата система за гласуване. Това ще стане още в първите работни дни от новата пленарна сесия. Очаква се новата система да заработи до две седмици, каза съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

Дали окончателно да се разреши проблемът с гласуването с чужди карти в НС, ще се разбере след 2 седмици. Ръководството на парламента е избрало петъчния ден, за да стартира новата система за гласуване, обясни съпредседателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова: "Защото в ден петък няма много гласувания, обикновено има няколко и да може да се тества системата, така че да нямаме проблеми и с приемането на законопроекти."

Пултовете на новата система вече са монтирани в пленарната зала. След като депутатите дадат пръстови отпечатъци, в следващите дни информацията ще бъде вкарана в софтуера. "Тези биометрични отпечатъци са определени зони и точки от пръстите на едната и на другата ръка.", обясни Фидосова. Така за всеки депутат ще съответстват определен брой точки, по които ще го идентифицира пулта за гласуване.

Цялата биометрична информация ще се съхранява в НС, като предварително са взети всички необходими мерки за сигурност, уверяват от ръководството на парламента.

По публикацията работи: Ваня Вълкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна