Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ нямало да налагат полицейски контрол в Хаити

САЩ са обезпокоени от опасността от беззаконие в Хаити, но не планират да установят полицейски контрол в страната, увери американският министър на отбраната Робърт Гейтс. Той все пак изтъкна, че американските сили в Хаити, които бяха пратени в помощ на бедстващото население, имат правомощията да защитават местните жители или себе си "в случай на необходимост". Гейтс предупреди за риск от ескалиране на насилието в Хаити.

Американският кораб амфибия Батаан с 2000 морски пехотинци на борда пристигна в понеделник в Порт-о-Пренс, за да вземе участие в хуманитарните операции. Корабът достави храни, вода и медицински материали на пострадалите от земетресението миналия вторник. Морските пехотинци са с хуманитарна мисия и не се предвижда да участват в операции за поддържане на реда в Хаити.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън посети пострадали от земетресението в болницата в Порт-о-Пренс малко след пристигането си в Хаити в качеството си на пратеник на ООН. Клинтън отхвърли критиките за забавяне на хуманитарната помощ за хаитянския народ след разрушителното земетресение.

Над 500 служители на ООН все още са в неизвестност. 46 са загиналите служители на Обединените нации. Около 1200 граждани на страни от ЕС също продължават да са в неизвестност.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна