Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономистът Илиян Михов ще получи вицепремиерски пост

Предложените персонални и структурни промени в правителството ще бъдат обсъдени в парламента със Синята коалиция и „Атака”, съобщи премиерът Бойко Борисов. Целта е да се засили икономическия екип с идването на Илиян Михов, който ще е трети вицепремиер.

Икономистът Илиян Михов ще дойде в правителството с вицепремиерски пост. Михов ще подпомага икономическия екип, без да изземва функции от другите министри, уточни Борисов: "Когато ми е нужен в следващите месеци, да дойде като вицепремиер, който да помага. Той ще има няколко функции, така че освен еврофондовете, ще помага и на Дянков по влизането ни в еврозоната, ще помага и на Трайков при вземането на тежки решения в областта на икономиката. Просто подсилвам правителството с още един ум."

Борисов обясни още, че иска структурната промяна в кабинета си, защото се нуждаел от макроикономист, а самият Симеон Дянков не му стига времето за всички задачи: "Това, което той има като ангажимент, му трябват поне 30 часа на ден. Искам малко да облекча контрола, ако щете. Искам малко да му помогна на Дянков при влизането в еврозоната. Искам да му помогна малко в ежедневното наблюдение на икономиката, защото ние, фиксирани в балансирания бюджет, искам всеки ден да зная какво става с икономиката. И затова ми трябва макроикономист."

Илиян Михов каза, че е готов да бъде вицепремиер. Той съобщи това в интервю за БНР от Сингапур, където преподава в един от престижните икономически университети. По повод критиките на български финансисти за идеята му за модифицирането на Паричния съвет, Михов коментира, че тя по никакъв начин не може да се определя като клатене на валутния борд. Според него гъвкавият механизъм би ограничил изливането на пари в страната, което на практика води до поскъпване на цените и инфлация.

Ето как бъдещият вицепремиер си обяснява реакцията срещу идеята му: "Хората са консервативни, в смисъл, че ето, това нещо е работило, защо да го променяме. Един от аргументите, които аз чух, е, че всъщност хората не могат да повярват, че като има малко или повече свобода на действие от централните банкери, че те няма да злоупотребят. Това е възможно, разбира се, и ако наистина смятаме, че всички централни банкери в България са некадърни и имат задни мисли, тогава, разбира се, нека да стоим с борда, но някак си не искам да вярвам, че това е... И бордът все пак, нали разбирате, остава на място. Това, което аз предлагам, е циментирането на борда и правенето му да бъде по-консервативен, отколкото иначе е. Но ако смятаме, че това, което в момента е ситуацията, е добра, тогава продължаваме така."

На въпрос дали е споделял тези идеи с премиера, Михов отговори: "Не, не сме говорили за това, поради една много елементарна причина: въобще да се обсъди и евентуално дори да се направи това нещо, аз наистина искам да има дискусия и да има консенсус."

Президентът Георги Първанов беше крайно лаконичен за кадровите промени в кабинета. Промените в правителството са работа на премиера, каза той. На въпрос дали промените правят правителството по-силно, Първанов отговори: "Надявам се."

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна