Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Михов: Нямам намерение да променям валутния борд в България

Икономистът Илиян Михов, който ще бъде третият вицепремиер и в момента преподава в Сингапур, пристига в България следващата седмица, за да разговаря с премиера Бойко Борисов. В предаването "Неделя 150" Михов потвърди, че няма намерение да променя валутния борд. Той не се ангажира с отговор дали страната ни ще влезе в т.нар. чакалня за еврозоната през тази година.

"Включването в еврозоната е работа на министъра на финансите. Това, което аз мога да направя, е да координирам действията между Централната банка, между министъра на финансите, да помагам, ако има нужда, с някакви срещи с Европейската централна банка. Като стоя отвън и като гледам какво става в България, винаги ми е било много мъчно, че не се гледа толкова сериозно, колкото би трябвало, върху дългосрочното развитие. Защото какво ние ще изградим като стратегия за дългосрочно развитие и какво ще направим, за да изпълним тази стратегия, ще направи България богата държава, или ще остави сред държавите със среден доход", заяви Михов.

Бъдещият вицепремиер се обяви за намаляване на данъчни ставки, но ако държавата може да си го позволи.

"Ако ние може да си ги позволим тези разходи с по-ниски данъци, аз не виждам кой може да е срещу това. Големият въпрос е дали можем да си позволим. Ако намаляването на данъците води до хронични дефицити, тогава, разбира се, това не е добра мярка", коментира Михов.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна