Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Стигнахме дотам да имаме безконтролна прокуратура, която прави каквото си поиска

Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова
Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт.

Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ

"Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На първо място те успяха да обяснят какво точно се е случило миналата година с т.нар. сглобка, че те и тогава са предложили същото антикорупционно законодателство, но първо направиха кабинета. А когато се стигна до реалното приемане на атикорупционните закони кабинетът падна.

Това беше оправдано от другите политически сили с някакви истерии по медиите, но основното при тях беше това – нежелание да приемат антикорупционните закони за реформи на прокуратурата, службите и опит да заживеем в нормална демократична държава.

Тъй като за пореден път победителите ГЕРБ не успаха да съставят правителство, ПП/ДБ направиха много добре крачка като казаха – ок, хайде, щом сте антикорупционери на думи, нека видим, дали и на практика сте такива. Да не падаме в капана на миналата година.

Второто обръщение на ПП/ДБ беше към президента – г-н президент, въпреки че сме имали търкания, дайте ни малко време да се опитаме не за пореден път да отидем на избори, както искат да ни хвърлят, а да се опитаме да намерим решение. Решение, което е нормално и би могло да проработи идеално за страната, а не за тяхната партия. Президентът очевидно разбра посланието, но очевидно другите политически сили категорично отказаха да се ангажират с антикорупционно законодателство. Даже бяха много забавни реакциите им, когато започнаха да говорят за съставяне на стабилно правителство, да се били съберели някъде да си поговорят. Т.е. да се скрият някъде на тъмно и да си направят някакви договорки и формални мнозинства, с които да гласуват каквото си искат, но и това, което е важно."

Тестът за отказалите декларацията на ПП/ДБ

"Тест дали те наистина са антикорупционни на дела или само на думи. Тестът беше и за политическите журналисти, защото голяма част от тях се подхлъзнаха само да цитират определени представители на някои партии, а не се задълбочиха в анализ какво точно се случи през последната една година и какво точно означава това предложение."

Медийната комуникация "г-н Пеевски каза"

"Това е мързелива и непрофесионална комуникация. Ако г-н Пеевски каже, че Земята е плоска, пак ли ще цитират думите безкритично? За мен много добър пример за политическа комуникация през медиите е как интервюираха в една канадска телевизия руския посланик там. Въпросите бяха за войната в Украйна. Той казва някаква неистина от типа, че това било "малка специална операция за освобождаване на руски граждани" и водещият му казва в очите – г-н посланик, вие лъжете, истината е такава и такава. Не знам защо и как се появи тази свенливост в българските медии да не смеят да кажат на някой, който очевидно лъже, че говори неистини."

Комуникацията на ГЕРБ - Борисов и ДПС - Пеески в полза на правителство

"Комуникацията на ГЕРБ е прекрасна в смисъла, че всяка комуникация има своята цел. Тяхната цел е да прехвърлят винаги отговорността на ПП/ДБ. ГЕРБ постоянно повтарят колко са отговорни и искат да направят правителство и национално отговорни неща. На практика те прехвърлят отговорността, защото не пожелаха да я поемат правейки правителство с ДПС и ИТН - мнозинството, което имаха. Те не пожелаха да поемат отговорността да покажат открито това мнозинство, защото щеше да лъсне всичко останало, което се случва. ГЕРБ просто искаха да се скрият зад гърба на ПП/ДБ и затова беше цялата истерия - да ги принудят да направят втора сглобка и после отново да хвърлят цялата вина върху тях. Стигна се дотам, г-н Борисов да казва, че миналия път им били помогнали, сега било ред на ПП/ДБ да помогнат на ГЕРБ. Това да не е комуникация на някакви хора в първи клас? Каква политическа комуникация е това със сърденето? Да не говорим, че не е вярно, защото миналата година ГЕРБ не помогнаха на ПП/ДБ, а точно обратното – ПП/ДБ помогнаха на ГЕРБ да скрият своята слабост. Затова и цялата тази комуникация и поведение на ГЕРБ са абсолютно безотговорни."

Как да се обясни просто ситуацията в България

"Няма начин да се обясни просто, защото за съжаление цялата комуникационна среда е толкова замърсена, пропита с лъжи, фалш и политически опорки. Освен това има толкова много медии, които не защитават обществения интерес. Вече много трудно може нещо да се обясни просто, защото хората са изнервени, не искат да се занимават с тези политически глупости и не разбраха, че демокрацията не е нещо, което някой ще им спусне отгоре, а че самото общество трябва да полага всеки ден по малко усилие.

Трябва много говорене и обясняване, че не може да продължи страната ни по този начин – да имаме институции, които действат както си поискат, че прокуратурата не може да арестува когото си поиска, просто ей така и да разбива животи на хора с лека ръка, че ДАНС не може да привикват журналисти от обществен съвет, само защото са изразили мнение.

Аз вече се страхувам да се върна в България, защото някой може да ме арестува за това наше интервю днес, вас може да решат да арестуват за това интервю днес. Защото пак сме стигнали до там, че имаме абсолютно безконтролна прокуратура, която може да прави каквото си поиска, включително да арестува вас и мен и да ни държи девет месеца просто ей така, защото иска. И никой не може нищо да ѝ направи. Това е абсурдно, но трябва да се знае, че това е залегнало в Конституцията още 90-те години, за да може тогавашните бивши комунисти да си осигурят, че никой няма да ги съди за това, което са правили преди това. Гражданите трябва да разберат, че докато не се промени из основи целия този механизъм, ние никога няма да станем нормална държава. Сега сме държава, в която на всекиго може да бъде скалъпено някакво обвинение за нещо си."

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна