Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков:Ролята на Турция за "Набуко" е много важна

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков
Снимка: BGNES

Процесът за „Набуко” напредва така, както е предвиден от страна на европейските страни и Турция и всички са ангажирани с него. Това каза в интервю за предаването “Неделя 150” на БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той беше част от българската правителствена делегация, посетила Турция.

Според Трайков е важно, че източникът на газа при "Набуко" идва извън Европейския съюз. Трябва да се изчисти въпросът с ресурсната база и Турция има много важна роля, тъй като газът ще идва най-вече от Азербайджан, каза министърът. Той допълни, че тук вече нещата са свързани както с отношенията между Турция и Азербайджан, така и с тези между Азербайджан и Русия. 

Трайков каза още, че в Турция са били подписани два документа: между двете икономически министерства и между „Булгаргаз” и турската фирма „Ботаж”. Трайков подчерта, че в меморандума, подписан с турския министър, е постигнато споразумение за създаването на група, която да започне проучвания около някои инициативи в газовата сфера, а „Булгаргаз” и „Ботаж” от своя страна са подписали договор за реверсивност на връзката на съществуващ вече газопровод.


Министър Трайчо Трайков подчерта, че при проведените в Турция разговори най-важното е било да се внуши на партньорите ни, че турският бизнес може да работи с България, контактувайки директно с български компании и държавни институции- „Те все още имаха усещане, че за да се свърши нещо в България, трябва да се мине през определени политически среди”. Стокооборотът с Турция през 2009г. е бил около 3 млрд. евро и целта е през 2010г. да се върне към тези нива, каза още министър Трайчо Трайков.

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени