Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще поиска ЕК да признае замените на гори за държавна помощ със задна дата

България ще поиска Европейската комисия да признае сделките за замени на гори, сключени при предишното правителство за допустима държавна помощ със задна дата. Това потвърди Бойко Борисов след Съвета по сигурността към премиера, където темата беше обсъдена в присъствието на главния прокурор. Страната ни е поискала позицията на ЕК и на български език, тъй като писмото от Брюксел е на английски. Така 20-дневният срок, в който трябва да реагираме, ще започне да тече от момента, в който получим българския вариант.

Главният прокурор Борис Велчев обясни, че не е работа на прокуратурата да разваля заменки на гори, сключени при предишното правителство.

Бойко Борисов съобщи, че страната ни ще пита ЕК дали сделките могат да бъдат признати за държавна помощ: Колкото и да знаем, че са неморални тези сделки, ще опитаме чрез питане в ЕК да чуем тяхното мнение.

На 22 февруари в Брюксел експерти от земеделското и финансовото министерство ще се консултират с Главна дирекция „Конкуренция” дали ЕК ще признае заменките за държавна помощ със задна дата, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

Земеделското министерство ще започне процедури за обявяване на сделките за нищожни в случаите, в които това е възможно.

От своя страна БСП настоя кметът на София Йорданка Фандъкова спешно да заведе искове за отмяна на всички замени, внесени по времето на бившия кмет Бойко Борисов. Докато е управлявал столицата, настоящият премиер е направил лично 40 предложения, каза депутатът от Коалиция за България Антон Кутев.

На мен ми се струва чиста политическа заигравка, но смятам, че трябва да има еднакво отношение към всички в този случай, което означава, че искането ни Столична община да подаде искове за отмяна на всички тези замени е абсолютно в сила и след като може да го прави Министерството на земеделието по препоръка на главния прокурор, няма защо Столична община да се скрива и да не го прави, каза Кутев.

В отговор кметът на София Йорданка Фандъкова определи отправянето на упреци към Борисов е като некоректно.

По справката, която имам пред себе си, самият г-н Кутев, който беше общински съветник от БСП в тогавашния мандат, всъщност е гласувал „за” три от тези замени, каза Фандъкова. 

Тя уточни, че за разлика от замените на държавно ниво, които се правят с подписа на един министър, замените в общината стават след решение на Общинския съвет и са по пазарните цени.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна