Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Кирило Буданов
Снимка: БГНЕС

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА.

"Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню войс" (New Voice). Генералът не каза на какво се базират изявленията му. Той не каза също дали неговата или други украински разузнавателни служби са били замесени в плановете, отбелязва ДПА.

Агенцията припомня, че Буданов е правил провокативни изказвания в миналото като форма на психологическа война. Кремъл отговори, като говорителят Дмитрий Песков даде да се разбере, че сигурността на президента ще бъде защитена. "Заплахата от режима в Киев е очевидна", заяви Песков, цитиран от ТАСС.

По думите на Буданов Путин вече не е компромисна фигура, приемана от целия руски елит, но тъй като е на власт от повече от 20 години, руснаците се страхуват да го загубят.

Според Буданов, когато Путин умре, реакцията ще бъде като при смъртта на съветския диктатор Йосиф Сталин през 1953 г. Хората в Съветския съюз тогава са смятали, че "се е сринал целият им свят, те не са знаели как да продължат да живеят", коментира Буданов.

Малко се знае за опитите за атаки срещу Путин по време на дългогодишното му управление, припомня БТА. Опит за убийството на Путин от мъже от Кавказ се е провалил през май 2022 г., малко след като руският президент нареди пълномащабна инвазия в Украйна, каза Кирило Буданов. Няма доказателства за подобно нещо, отбелязва ДПА.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна