Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможни ли са нови санкции срещу Иран?

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад държи реч пред множеството в Техеран по повод националния празник на страната през 2008г.
Снимка: BGNES

"В рамките на следващия месец можем да бъдем изправени пред ситуация, когато Съветът за сигурност ще бъде принуден да гласува нови санкции срещу Иран". Това каза в предаването "Събота 150" заместник-министърът на външните работи Марин Райков. Той допълни, че ЕС и САЩ са положили безпрецедентни усилия да ангажират Иран в отговорни преговори. Въпреки това, последните месеци на миналата година са довели до доста разочароващи констатации относно искреността на Иран в преговорния процес, каза Райков.

"От 2002г., когато с по-голяма острота възникна проблемът за иранската ядрена програма и най-вече след 2005г., когато Махмуд Ахмадинеджад беше избран за президент, международната общност извървя дълъг път", каза още зам.-министър Райков. Постепенно се е стигнало до извода, че санкциите са инструмент, към който не може да не се прибегне, когато се вижда, че Иран не спазва предписанията на международната общност за програмата за обогатяване на уран.

"Нашата дейност е напълно мирна. Въпреки проведения многократен контрол и преглед на нашите централи, не е открито нищо, което да казва, че Иран излиза извън рамките на тези свои цели". Това каза от своя страна в предаването "Събота 150" посланикът на Ислямска република Иран в България Н.пр. Голамреза Багери. Според него всички дейности, които извършва страната в областта на атомната енергетика са под контрола на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/. "Ние не вършим нищо скрито. Не само, че сме против производството на атомна бомба, но сме едни от първите, които предложиха разоръжаването в тази област." каза г-н Багери и попита: "Защо те не идват да сътрудничат с нас и защо пречат на помощите, които би ни предоставила Международната агенция? Защо против нас налагат различни видове ембарго? Това е политика на натиск срещу нашия народ." Разпространяването на информация че Иран може да извърши ракетно нападение срещу страна-членка на НАТО Н.пр. Голамреза Багери определи като "една от най-големите лъжи".
"Иранският народ е мирен народ, народ, който иска да се развива и да търси не само своето благоденствие, но и благоденствието на народите в нашия регион. Всеки народ има право на своя независимост и никой не може да му отнеме това право", каза още посланик Багери.

/Л.Ц./
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени