Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата определи парична гаранция от 50 хиляди лв. на Емилия Масларова

Прокуратурата определи парична гаранция от 50 хиляди лева на бившия социален министър Емилия Масларова. От тази сутрин Масларова е с две обвинения - за престъление по служба и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Прокуратурата обвинява Емилия Масларова, че в качеството си на социален министър и в съучастие с Михаил Методиев и Венцислав Драганов е присвоила през ноември 2007 - май 2009 година близо 11 милиона лева. Парите са от завишена стойност на ремонта чрез документи с невярно сдържание и двойно осчетоводяване.

Михаил Методиев е управител на консорциума от пет фирми в Стара Загора 2007-ма година, това е консорциума, спечелил, според прокуратурата, в нарушение на закона за обществените поръчки, конкурса за ремонта на социалното заведение. Венцислав Драганов пък е дългогодишен семеен приятел на вече обвинената Емилия Масларова и е от Стара Загора.

Освобождаването на Емилия Масларова от поста председател на парламентарнате социална комисия не противоречи на закона. Конституционният съд отхвърли искането на 53-ма депутати, които настояваха съдът да се произнесе по казуса. В съобщението пише, че съдия Емилия Друмева е подписала решението с особено мнение.

Масларова беше освободена от поста през декември заради наказателното преследване. То започна месец по-рано, а днес прокуратурата й повдигна обвинение за престъпление по служба.

По повод повдигнатото обвинение към Масларова, премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че то ще издържи в съда, защото по този случай „нещата са видими”.
По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени