Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Семерджиев: Ако има повишение на цената на тока от юли, ще е минимално

Снимка: БГНЕС

Не смятам, че е възможно замразяване на каквито и да било цени при сега действащото законодателство, можем да говорим само за детайлен анализ на разходите на енергийните компании, заяви в предаването "Преди всички" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

"Ако наистина има повишение на цената на електроенергията от юли, то би било минимално. Това наистина са около 5%, но не повече от 10%", посочи Семерджиев. Тези поскъпвания са сравними с инфлационните процеси и няма и как да бъдат избегнати, тъй като всички предприятия по веригата от производство през пренос, търговия на едро и разпределение до крайния потребител работят в една реална среда, добави той. Ролята на регулатора е да направи анализ на всеки от разходите, които предприятията искат да им бъде покрит в цената и на базата на този анализ да се вземе крайното решение за цената, смята Ангел Семерджиев.

Преодолимо ли е желанието на компаниите за голямо повишение на цените, докъде стигнаха проверките на електроразпределителното дружество "ЧЕЗ, може ли ДКЕВР да коригира сметките на гражданите при подадени жалби и променени ли са общите условия на електроразпределителните дружества за работа с потребителите можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Ангел Семерджиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна