Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Река Дунав може всеки момент да прелее при Брегово

Нивото на река Дунав продължава да се покачва. В Брегово остава в сила бедственото положение заради високите води, съобщи кметът Милчо Въков.

"Ситуацията е критична. Защитната дига вече на някои места започва да прелива. Денонощно работят доброволни сформирования. Пълнят се чували с инертни материали. Снощи беше свикан в Брегово кризисен щаб. Интересен факт е, че нивото на самата река Тимок спада, а разилването вече увеличава това ниво и застрашава дигата от преливане. Могат да бъдат засегнати около 200 къщи. Ще имаме готовност, ако се наложи евакуация", посочи Въков.

В Брегово пристигна и земеделският министър Мирослав Найденов с екип от специалисти. Те огледаха терена от хеликоптер.

"Проблемът с наводненията в Брегово е породен от различната форма на стопанисване на защитните съоръжения", констатира земеделският министър.

Най-вероятно ще бъде предприета радикална мярка - да се разруши част от основната дига. Така ще се оттече водата, събрала се между основната и междинната дига край река Тимок.

Продължава покачването и при Лом. Нивото тази сутрин там беше 7.96 метра. Назначени са денонощни дежурства, съобщи кметът на Лом Пенка Пенкова.

"Ние имаме две реки де факто. Ниската част на града ни е между река Лом, която също е сега пълноводна, и река Дунав и това си ни е градската част на града. Ние в момента имаме пълна готовност с човешки ресурс, материали, подготовка и методология по защитата на брега", каза Пенкова. 

Проблеми има и в пристанище Оряхово, заяви директорът на Агенцията за проучване нивото на река Дунав инж. Георги Георгиев. Покачването ще продължи и през следващите дни.

"Все още сме близко до критичното, но далеч от най-критичните стойности от 2006 година. Дигата по река Дунав е строена още от 40-те години. Държавата във времето трябва да помисли за тази доста стара дига, която застрашава българския бряг. Румънската страна, която е изградила дигата си след нашата, е изградила тяхната дига с един метър по-висока от българската", заяви Георгиев.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени