Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревожна остава ситуацията по българския бряг на река Дунав

В Брегово бедственото положение остава в сила, защото продължава покачването на равнището на Дунав. Възможно е дигата да прелее, алармира в предаването на „Хоризонт” „Преди всички” кметът на Брегово Милчо Въков.

Ситуацията е критична. Защитната дига вече на някои места започва да прелива. Денонощно работят доброволни сформирования. Пълнят се чували с инертни материали. Снощи беше свикан в Брегово кризисен щаб. Интересен факт е, че нивото на самата река Тимок спада, а разливането вече увеличава това ниво и застрашава дигата от преливане. Могат да бъдат засегнати около 200 къщи. Ще имаме готовност, ако се наложи евакуация., посочи Въков.

Река Дунав при Лом също продължава да се покачва. Нивото тази сутрин е 7,96 метра. Назначени са денонощни дежурства. Това каза в предаването на „Хоризонт” „Преди всички” кметът на Лом Пенка Пенкова.

Ние имаме две реки, де факто. Ниската част на града ни е между река Лом, която също е сега пълноводна, и река Дунав и това си ни е градската част на града. Ние в момента имаме пълна готовност с човешки ресурс, материали, подготовка и методология по защитата на брега., увери тя.

Тревожна остава ситуацията край Лом. Проблеми има и в пристанище Оряхово. Това каза в сутрешния блок на „Хоризонт” „Преди всички” директорът на Агенцията за проучване нивото на река Дунав инж. Георги Георгиев. В нашия участък плавно ще продължи покачването на нивото на реката през следващите дни.

Засега все още сме близко до критичното, но далеч от най-критичните стойности от 2006 година. Между впрочем, дигата по река Дунав е строена още от 40-те години, тя е много стара. Между Русе и Тутракан имаше участъци, в които с комисиите, с „Гражданска защита” се разхождахме по дигата и тя просто се клатеше под краката ни и всеки момент можеше да се скъса. Държавата във времето трябва да помисли за тази доста стара дига, която защитава българския бряг. Румънската страна, която е изградила дигата си след нашата, е андигирала, т.е. изградила е тяхната дига с един метър по-висока от българската. Това означава на прост език, че ако реката се напълни, ще прехвърли и нашата, дига., предупреди инж. Георгиев. 

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова; Даниела Късовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени