Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Правителството ще продължи да води рестриктивна политика

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че от изслушването на финансовия министър Симеон Дянков в парламента е станало ясно, че няма да има промяна в икономическата и социалната политика на правителството. По думите му правителството на Борисов ще продължава да води рестриктивна финансова политика, което ограничава възможностите за икономическо възстановяване на страната. 

"Бюджет, който изземва средства от гражданите, бизнеса, по този начин обезкървява възможностите за икономическо възстановяване. Министър Дянков прогнозира, че в следващите месеци ще започне излизане от кризата. За пореден път го каза - моля да запомните и това, защото той обяви, че дефицита, който се очертава много тежък за първите два месеца на тази година, вероятно над един милиард лева е съзнателен, което, според мен, заблуждава или основната причина е неспособността Министерство на финансите да събере приходите, изтъкна Станишев.

Лидерът на БСП попита задочно министър Дянков  как ще се отрази увеличаването на здравната вноска върху финансите и заетостта в държавата, като изрази предположението, че е възможно държавните служители сами да започнат да изплащат здравните си осигуровки.

"Това правителство прехвърля тежестта на кризата върху хората, при условие, че има 860 милиона лева резерв на здравната каса - пари, събрани най-вече през миналата година. Тези пари са за здравеопазване. Ние предложихме законопроект за спешно деблокиране на 450 милиона лева от този резерв. Няма нужда да облагат допълнително хората," смята Сергей Станишев.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна