Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разгаря се скандалът между Турция и Швеция за признаването на арменския геноцид

Турция отзова посланика си в Стокхолм за консултации, след като шведският парламент прие резолюция, признаваща избиването на арменци в Османската империя през Първата световна война като геноцид.

Същевременно посланикът на Швеция в Анкара Кристър Асп бе привикан в турското външно министерство да обясни решението на шведския парламент. 

Турският премиер Реджеп Ердоган анулира посещението си в Стокхолм за срещата на върха Турция-Швеция, насрочена на 17 март.

Шведският депутат от левицата Ханс Линде подкрепи решението на шведския парламент и заяви, че тази трагедия трябва да бъде призната, за да се избегнат по-тежки травми: "Ако не се признае, че има жертви, и че страданията им са действителни, тази травма може да продължи да се предава поколения наред."

На свой ред турския президент Абдулах Гюл изрази разочарованието си от действията на шведския парламент. "Хората, които са гласували не са историци или учени, а действат от низки подбуди. Липсата на уважение, която демонстритат към историята, ме натъжава," подчерта Гюл.

Скандалът се разгаря за втори път тази седмица, след като Комисията по външните работи в Камарата на представителите на американския Конгрес също прие документ, в който се използва термина "геноцид".

По публикацията работи: Евронюз

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна