Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Димитров: "Случаят "Спаска Митрова" е политически процес"

Снимка: БГНЕС

Разбира се, аз познавам отлично случая и целия въпрос е в това дали е бракоразводен процес, както настояват от македонска страна и както настояват за съжаление в последно време някои българки, живеещи в чужбина, и чието мнение е подето от няколко вестника едновременно, или е политически процес, част от политиката на сплашване на българите в Македония, заяви в предаването "Събота 150" министърът без портфейл по въпросите на българите в чужбина Божидар Димитров.

"С тази политика на преследване на всеки, обявил се за българин и получил български паспорт, Македония се занимава отдавна", посочи Димитров. Той даде пример с починалия вчера в Скопие Йован Стояновски, осъден на 6 месеца затвор заради това, че оказал съпротива, когато по време на събрание хората били нападнати с димни бомби. "Случаят със Спаска е такъв ... Попитайте Вашите събеседници и аз ги питам: чували ли са някъде по света, където се водят хиляди бракоразводни процеси, включително накрая и за присъждане на децата, една майка да е осъдена ефективно на 3 месеца затвор и на огромна глоба 32 000 евро затова не че не е разрешила свиждане на мъжа си, а защото по време на свиждането не му е осигурила кушетка, точно така е, не легло, а кушетка, застлана с бял чаршаф. Ако те ми посочат един такъв случай от Аляска до Огнена земя и от Чукотка до Нова Зеландия, аз веднага ще си оттегля думите назад, че това е политически процес, целящ сплашването на всеки, осмелил се да поиска българско гражданство и български паспорт и изявил своето българско национално самосъзнание", категоричен бе проф. Димитров.
За първи път ясно и твърдо беше заявено от министъра на външните работи Николай Младенов, че случаят и присъдата ще бъдат лакмус за отношението ни към напредъка на реформите, които прави Македония, за да се приближи до членство вв Европейския съюз, каза още министърът. Това не е първият случай, в който искаме на многобройните вече дела, които се водят срещу Спаска, да присъства български дипломатически представител, но винаги ни е било отказвано, добави той. "Бракоразводен процес се води при закрити врати, сякаш става дума за дело от висша национална сигурност, а това е, както самата македонска страна твърди, най-обикновено бракоразводно дело", посочи Димитров.
"Имайте предвид едно нещо: трудно се разговаря с хора, които си вярват, че Господ Бог е направил 3 нации на земята - македоновидна, към която спадат всички бели народи, наричана досега погрешно "бялата раса", негърска и жълта раса. Това не са бълнувания на някой публицист (подобни идиоти има и в България, които мислят че българската раса е богоизбрана, че имаме 33 държави в миналото), това е държавна политика ... Това е клип, 9-минутен, спонсориран от държавата и се излъчва по държавната македонска телевизия. Там Господ бог говори на македонците на македонски език и ги определя за богоизбран народ. Как се разговаря с такива хора Вие ми кажете, защото те си вярват. Знаете, когато се повтори една лъжа 100 пъти, в нея повярват ... Дори тези, които не вярват, са принудени да вярват и това е нещо като държавата на Оруел ... Ако в миналото все пак имаше някаква база за дискусии чий е Самуил, българин ли е, не е ли българин,  и каква е държавата му, в момента как да спорим за Господ Бог и какви раси създал той на земята?", чуди се проф. Димитров.
Направила ли е България всичко възможно по случая "Спаска Митрова", какви са условията за приемане в Европейския съюз и как влияят върху отношението между двете държави през призмата на конкретното дело и какво може да се направи за промяна на негативното обществено мнение в Македония и "езика на омразата", срещан в тамошните медии можете да чуете в звуковия файл с интервюто с проф. Божидар Димитров. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени