Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Велчев: България трябва да привлече 1 милиард евро външен ресурс

За България е изключително важно да успее да привлече 1 милиард евро външен ресурс. Това заяви в предаването "Неделя 150" на "Хоризонт" бившият министър на финансите Милен Велчев. Според него един от начините това да стане е като се сключи споразумение с Международния валутен фонд. Ако бъде сключено такова споразумение, обаче то трябва да се спазва стриктно, допълни Велчев.

"За България изглежда на този етап е крайно необходимо привличането на поне 1 млрд. евро външен ресурс. А дали това ще стане чрез сключване на споразумение с МВФ, или, да кажем, емисия облигации на международните капиталови пазари, това е въпрос, който управляващите, в крайна сметка, ще решат. Но, така или иначе, на всички е ясно, че ако решим да сключим споразумение с МВФ, ще трябва стриктно да изпълняваме препоръките, които те направиха през миналата седмица, а именно никакво разхлабване на бюджета и никакви нови 300 млн., например за здравеопазване, ограничаване на дефицита, бързо изплащане на просрочията към бизнеса и започване на някои болезнени реформи, като пенсионната реформа, например", коментира Милен Велчев. 

Бившият финансов министър подкрепя идеята държавните служители да плащат сами здравните си осигуровки, а не те да бъдат увеличавани.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна