Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Никифоров:Може да има стачки и протести заради оповестените мерки срещу кризата

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров
Снимка: БГНЕС

"КНСБ започва запитване до своите синдикални структури за синдикални действия. Категорично заявяваме, че няма да примем такова орязване на доходи и права в България".  Това каза в предаването "Преди всички" вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Ако бъдат въведени мерките, които се предвиждат в публикувания в медиите план за справяне с кризата ще бъдат орязани правата на приблизително 430 хиляди български граждани, допълни експертът. Става въпрос за държавните служители- агенции, министерства, Народно събрание, работещите в местната власт. "По неприятното е, че тук се залагат такива действия като орязване на половината обезщетение за майчинство от 410 дни на 225 дни, облагане на пенсиите над 136 лв. с 10% данък", допълни експертът. Никифоров коментира и предложението за облагане на заплатите, преди да им бъдат начислени осигурителните вноски, с 10 % плосък данък.

Валентин Никифоров беше категоричен: "Предложенията са категорично неприемливи." Синдикалистът допълни, че трябва да се знае, че България не е Гърция, защото нашата страна има излишък от над 7 млрд. и 300 млн. лева.

Според Никифоров чрез предлагането на подобни рестриктивни мерки, излизането от кризата ще бъде затруднено.

"Може да има и браншови ефективни стачни действия", каза още вицепрезидентът на КНСБ и допълни, че при заплата от 600-700 лв. намалението на заплатата ще бъде около 90 лв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени