Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от сблъсъци в Източен Ерусалим и на Западния бряг

Мюсюлманските петъчни молитви на Западния бряг и в Източен Ерусалим завършиха с поредица от сблъсъци между палестински демонстранти и израелските сили за сигурност.

В Източен Ерусалим демонстрациите избухнаха в бежанския лагер Шуафат и в квартал Исауия, където младежи хвърляха камъни срещу полицията и в отговор бяха обстрелвани с гранати със сълзотворен газ. По информация на очевидци шестима демонстранти са арестувани.

Най-ожесточените сблъсъци днес бяха в Каландия, границата между Ерусалим и Рамала. Шестима палестинци бяха ранени, като състоянието на един от тях е критично.

В град Хеброн на Западния бряг около 300 демонстранти атакуваха полицията с камъни и бяха разпръснати със сълзотворен газ. Подобни бяха сцените и в Дир Низам, Билин и Нилин, където в сблъсъците се включиха около 100 палестинци.

Най-мащабни мирни демонстрации се проведоха в ивицата Газа, организирани от ислямисткото движение Хамас. Над 10 хиляди души, между които около 400 маскирани, но невъоръжени активисти, демонстрираха в централните части на Газа и още около 2 хиляди в град Рафа.

Протестите се провеждат на фона на приключилата по-рано днес среща на Близкоизточния квартет в Москва, на която световните лидери призоваха Израел да се откаже от заселническата дейност и да се върне към масата за преговори.

По публикацията работи: Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна