Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ангелов: Случаят с Гърция трябва да ни служи за поука

Снимка: БГНЕС

По повод плана за подпомагане на Гърция, подкрепен от 16-те страни от еврозоната, старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов каза в предаването "Събота 150", че при преговорите е достигнат един не чак толкова лош вариант. "Включването на Международния валутен фонд /МВФ/както с финансово  участие, така и от гледна точка и на експертиза, и на споразумение с МВФ гарантира, че срещу получаваните пари Гърция ще трябва да направи необходимите реформи, които да направят финансовата ситуация по-устойчива в дългосрочен план.", заяви икономистът. Според Ангелов вариантът с участието в плана на МВФ е по-добър.

Той обясни още, че още при самото приемане на Гърция в еврозоната, страната не е изпълнявала критериите за участие в общия валутен механизъм на ЕС и решението е било политическо. "Това трябва да бъде добра поука, както за EС, така и за останалите страни-членки, че нарушаването на правилата за благоразумна фискална политика не води до нищо добро, а напротив - до още по-големи страдания в дългосрочен план, тъй като някой ще трябва да плати сметката. Това най-често не са политиците, а обикновените хора." 

Икономистът допълни, че от от тук и България трябва да си направи своите поуки и да не тръгва към популистки стъпки за разхлабване на фискалната политика, тъй като само след няколко месеца и след няколко години ще трябва да платим много тежка цена. Георги Ангелов каза още, че до краен вариант, в който Гърция обявява фалит едва ли ще се стигне.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени