Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК установи нарушения при работата на зъболекари

Проверка на Националната здравноосигурителна каса за работата на зъболекари е установила различни нарушения при 89 пациенти. На четирима от тях са отчетени услуги, които не са им били извършени, съобщиха от касата. Проверката е направена на територията на шест районни здравни каси, като са проверени документите на близо 500 пациенти.

Несъответствие между декларираното и наличното оборудване и липса на медикаменти в спешен шкаф е установено в 11% от проверените практики. В 15% са открити нарушения, свързани с предоставяне на информация на пациента. Не е изпълнено изискването на общодостъпно място в кабинета да бъдат поставени цените за дентална помощ, заплащани от касата. На някои места липсва информация за това кои са освободените от потребителска такса. В 10% от случаите има нарушения на изискванията за работа, като непредаване на екземпляр от амбулаторния лист на пациента, несъхраняване на необходимата документация в амбулаторията.

В зависимост от тежестта на нарушенията санкциите могат да бъдат от 73 до 157 лв. средно на един лекар по дентална медицина.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна