Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът очаква доклад за източването на държавата през електроразпределителните дружества

До петък на бюрото на Бойко Борисов ще има доклад за това как се източва държавата през електроразпределителните дружества. НЕК купува ток на по-висока цена, отколкото я продава на електроразпределителните предприятия, а те я оскъпяват многократно до крайния потребител. Тази корупционна схема ще бъде прекратена, се закани министър-председателят.

Да продължа да купувам ток за 90 лв., да го продавам за 88, а те да го продават на 146 на потребителя, считате, че аз трябва да вляза в тази далавера и в тази комбинация? Разбира се, че това ще бъде прекратено, каквато и да е цената. Който си е правил далавера и си е взимал комисионни, да си обяснява сега защо го е направил. Не виждам никаква логика от това да купувам ток на 137 или на 126 лв., когато "Козлодуй" ми го дава на 66 лв. и с 66 лв., забележете, ток ние започваме да го продаваме на трети страни. На българските граждани го даваш на 146, а примерно на 68 го даваш на Сърбия, Гърция, Турция или където и да е. Къде има такова нещо?

Премиерът Борисов съобщи, че е разпоредил на вътрешния министър Цветан Цветанов да поиска неустойка от 5-6 млн. евро от фирмата "Сименс" заради проблемите с изработката на новите български документи за самоличност.

Пет или шест млн. минимум трябва да искаме компенсация, тъй като това беше процедура, започната от предишното правителство, и сега софтуера издиша. Сиреч дали сме като държава пак един кош пари, софтуера не може да поеме възможностите, за които сме платили. Виновните лица трябва да си получат наказанието. Най-добре е то да е във финансово изражение и то в милиони левове неустойка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени