Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Автомобилна администрация" ще излезе с решения по исканията на автоинструкторите

Над 170 учебни автомобила се включиха в протестното шествие с искания за промяна в Наредба 37 и 38, които са свързани с обучението на кандидат-шофьорите.

Сред исканията на представителите от бранша е теоретичните изпити да не се провеждат в офисите на учебните центрове, а в залите на "Автомобилна администрация". Колегите им от София не ги подкрепиха.

До края на седмицата "Автомобилна администрация" ще излезе с конкретни решения по исканията на Националния автоинструкторски съюз. Има обаче и такива, които категорично не могат да бъдат изпълнени, смятат директорът на агенцията Симеон Арнаудов и неговият заместник Анастас Тодоров.

Има неща, които противоречат на европейската практика, пример давам, Министерството на образованието да контролният орган на обучението, защото в крайна сметка на всички ни е пределно ясно колко голяма е отговорността към това, което обучаваме, и реално ние го пускаме като участници в движение по пътищата. Знаем и какво показва официалната статистика като жертви, дадени в България на глава от населението точно при ПТП-та.

И другото, което не бихме допуснали, е всяко едно искане, което е в посока по-облекчен режим за обучение и по-неконтролируем режим. Напротив, там трябва да се пипа много твърдо.

Междувременно стана ясно, че столичните автоинструктори са против протеста на колегите им в страната. Според тях, ако транспортният министър Александър Цветков не се поддаде на исканията на протестиращите, броят на шофьорите между 18 и 22 години, които стават жертви на катастрофи, ще намалее. Цената на шофьорските курсове няма да се повишава и ще остане между 650 и 450 лв. По-ниски цени са нереални и са в ущърб на курсистите, смята автоинструкторът Йонко Иванов.

Тези хора бяха поканени на масата на разговорите миналата седмица и когато съответно започнахме диалога със зам.-министър Кичев, те напуснаха заседанието. Днес манипулират обществото, че не са били изслушани. Диалогът продължава. В края на тази седмица и в началото на следващата седмица ще бъдат обсъдени как и по какъв начин да се провеждат оттук насетне вече изпитите.

Явно тези колеги, които днес са на улицата, искат просто да се покажат, защото нямат работа в момента. Те искат да стопират процеса на купуването на изпитите, като искат отлагателен период. Докато седим, в системата на образованието да се въвеждат новите неща, а те да продължават да купуват и да продават изпитите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна