Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донорството да не е кампания, а ежедневие

Петнайсет деца с бъбречна недостатъчност у нас се нуждаят от своевременна трансплантация на бъбрек. Тази диагноза се поставя средно на 10 нови случая за година.

До момента бъбречна трансплантация е направена на 15 деца. За тях се грижат в Детската клиника по нефрология към Университетската педиатрична болница в София, където бяха дарени пет нови болнични легла.

Болничните легла са закупени с пари от благотворителен търг с рисунки на деца с бъбречна недостатъчност, които се лекуват в Детския диализен център. На едно от леглата утре ще легне 17-годишната Десислава Димитрова, на която в началото на април беше направена успешна бъбречна трансплантация в "Пирогов". Шстгодишният Траян Кузманов от Пловдив е на хемодиализа от една седмица. Траян се подготвя за бъбречна трансплантация. Негов донор ще бъде майка му Филка.

Четиринайсет деца са на хемодиализа в София, информира д-р Калина Митева, завеждащата отделението по диализа. За всяко едно от тях е важно да бъде трансплантирано възможно по-скоро.

Всичко зависи от наличието на донори. Тук пак можем да апелираме донорството да не е кампания, а да е наше ежедневие. Имаме един огромен диспансер от деца, които са с хронична бъбречна недостатъчност и амбицията ни е да ги подготвим и ако може да се трансплантират още преди достигнат на хемодиализа.
По публикацията работи: Евелина Стоянова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна