Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уляна Пръмова: "Възможно е да се оттегля преди изтичането на мандата"

Снимка: БГНЕС

Дали ще се оттегля преди изтичането на мандата ми на 30 септември е мое лично решение, заяви в предаването "Неделя 150" генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Уляна Пръмова. "Аз съм разговаряла на тази тема и с Управителния съвет, включително и в Постоянната комисия на телевизията, така че всички, които трябва, знаят за тази една възможност наистина и тя е възможна", каза Пръмова. Тя обясни, че в края на месец май изтичат мандатите на двама от членовете на Управителния съвет на БНТ. "Не е редно, мисля, аз да предлагам нови членове на техни места при положение, че мандатът ми изтича. Така че Управителният съвет ще остане в състав от трима души. Не че той ще трябва да взема кой знае какви решения, но по принцип решенията му биха могли да бъдат оспорими", посочи Пръмова. Според нея в БНТ наистина се налага предприемането на сериозни мерки във връзка с кризата, трябва да се вземат сериозни решения и няма защо те да се отлагат за октомври, когато трябва да влезе в действие новият екип. "Напротив, колкото по-рано той стъпи в длъжност, толкова по-добре, защото кризата не търпи много отлагане. Мисля, че ако в края на юли бъде избран директорът, аз няма 2 месеца да стоя в кабинета си, нищо да не правя, а той да чака отвън да му дойде времето, просто за мен това не е нормално", добави тя.

Пръмова смята, че се налага приемането на нов закон за обществените медии, независимо от това какъв ще бъде. "Но той трябва непременно да подреди този механизъм, инструментариума телевизията и радиото да се финансират като обществени медии ... Защото ние сме в парадоксално сътояние да бъдем на хартия обществени медии, които са стъпили върху държавна собственост и които зависят изцяло и предимно от бюджета", категорична бе тя, визирайки БНТ и Българското национално радио (БНР). Според нея до момента от министерството на финансите няма никаква реакция на наболелите проблеми на БНТ. Пръмова обаче отрече от министерството да са били поискани съкщращения. "Съкращенията се налагат и ние сме направили такива, възможно най-адекватните за тази ситуация. Аз не съм човекът, който в края на мандата си ще съкрати половината телевизия. Първо, защото не съм убедена, че това е необходимо, и второ, защото смятам, че това няма да има икономически ефект", добави тя и посочи, че заплатите в телевизията са много ниски. Генералният директор на БНТ се съгласи, че показател за това е кражбата на звезди от медията. "Когато на една звезда й дават 5 пъти повече пари, тя мисли, мисли и накрая решава в полза на добрата финансова оферта", каза по този повод Пръмова.

Какво отношение има кризата към БНТ, каква е ситуацията с обществените медии в Европа, какво мисли Уляна Пръмова за евентуално сливане на БНТ и БНР и кой е автор на идеята можете да чуете в звуковия файл с интервюто с генералния директор на БНТ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна