Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият закон за училищното образование предвижда средства и за частните училища

Възможността частните училища да получават средства от държавата за стандарта за издръжка на ученик ще влезе в сила с приемането на новия Закон за училищното образование. Това заяви пред журналисти в столичното 51 училище "Елисавета Багрияна" просветният министър Сергей Игнатов.

Ако законът се приеме до края на годината, идеята ще бъде заложена в бюджета за следващата, заяви министърът. По думите му въвеждането на възможността частните училища да получават стандарта за издръжка на ученик може да се отложи, ако кризата продължи. Игнатов коментира отказа на общинските училища да приемат идеята.

Естествено е да има негативна реакция. Тя ще продължи месец, два, три и после хората ще разберат, че това е нормално. Това е нещо, което отдавна се прави в света.

Попитан дали е възможно общинските училища да имат такси, както частните, Сергей Игнатов отговори.

На този етап не е възможно. Като е равноправие, тогава те няма да получат пълния стандарт, който да включва издръжка и заплата, а ще получат само този процент, който ще даваме на частните.

Според просветния министър, ако общинските училища искат допълнителна такса, то тогава трябва да се преразгледат условията, при които съществуват.
По публикацията работи: Станислава Пирчева - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна