Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Миланов: "Приватизация на болници не се обсъжда"

Снимка: БГНЕС

Проблемите на болниците са свързани с това, че години наред бе отлагана здравната реформа и се стигна до момент, когато липсата й съвпадна с икономическата криза, заяви в предаването "12+3" новият заместник-министър на здравеопазването проф. Иван Миланов, който ще отговаря именно за болниците. "Това създаде сериозни трудности за болниците. В момента целият екип на проф. Борисова обработваме данните за болниците от страната, защото нашата цел е до края на месец май да имаме данните за всичко, което се случва и след това да можем да изработим решения за бързо осъществяване на най-необходимите неща от реформата", каза проф. Миланов.

Той отрече, че ще има закриване на болници. "След като анализираме, ще видим кои болници отговарят на стандартите за какво, т. е. може би ще има болници, които не отговарят на съвременните стандарти за болници и ще бъдат преструктурирани в болници за продължително лечение, но Вие знаете, че това е голям проблем за България. Ние в България имаме еди-колко си болници за активно лечение и нито една болница за продължително лечение. И всъщност това е нещо, което е голям проблем за пациента. Пациентът получава инсулт, лекуваме го активно 5 дни и после къде го пускаме - да го гледат близките му. Т. е. абсолютно задължително е създаването на такива болници и именно ще се възползваме от случая, че някои от болниците за активно лечение не покриват европейските нормативи и те ще станат болници за продължително лечение, с което на практика за персонала нищо няма да се промени, ще се създадат възможности за пациентите да има къде да се лекуват", посочи проф. Миланов. Той отрече и да има обсъждане за приватизиране на болници. Според него целите са доста по-близки. "Нашите цели са да се опитаме да извършим спасителни мерки, мерки, които извършва "Бърза помощ", т. е. това, което е така, как да кажа, "забатачено" - има един хубав български лаф - което е забатачено с много години, да се опитаме малко да го въведем в ред, евентуално за догодина да мислим за електронното здравеопазване, електронните здравни карти, които ще въведат допълнително ред в здравеопазването. После вече ще се мисли ще има ли приватизация, няма ли да има", добави проф. Миланов. 

Одобрява ли новият заместник-министър на здравеопазването идеята за 6 високотехнологични болници по региони, притеснява ли се от протести, кой ще определи критериите за състоянието на болниците и какво става с плащанията и задълженията им можете да чуете в звуковия файл с интервюто с проф. Иван Миланов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна