Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Григоров: "Честит 8 май, скъпи червенокръстци!"

Снимка: БГНЕС

Българският червен кръст (БЧК) е част от едно много голямо, световно семейство, в което членуват 186 национални дружества, заяви в предаването "Събота 150" председателят на БЧК Христо Григоров по повод международния ден на Червения кръст и червения полумесец, който се чества днес. "Миналата година сме помогнали на над 200 млн. хора по целия свят, като помощта ... във финансово изражение е в рамките на около 10 млрд. долара. Така че трябва да се гордеем, че това световно движение е винаги в полза на хората. То е създадено преди 150 години от един швейцарец, Анри дьо Нам, който казва по време на една голяма битка в Солферино: "Хора, спрете, ние всички сме братя". И оттам тръгва тази хуманитарна идея да си помагаме и това нещо върви и до днешен ден", каза Григоров.

Нашата сила е в това, че ние имаме мрежа в цялата страна, каза още председателят на БЧК. "Ние сме навсякъде ... Това е една мощна структура, която е в помощ както на държавните институции, така и на хората в нужда", посочи той. Григоров благодари на всички онези, които дори в това трудно време са отворили сърцето си и са помогнали за събирането на средства за Хаити. "Защото онова, което стана в Хаити, е една глобална катастрофа ... Трябва да Ви кажа, че природата ще ни поднася все повече и повече такива катастрофи, защото земетресения, наводнения, вулкани - това са конфликти, това е нещо, което тепърва ще ни съпътства. И в това е силата на нашата световна организация - че обединени, ние сме силни и сме готови да помогнем ефективно. И помагаме реално ефективно", добави той.

България трябва да се гордее, че тази изключително висока и отговорна позиция - комисар за реакция при кризи и хуманитарна помощ - бе дадена на българин,  смята председателят на БЧК. "В контекста на всичко, за което говорихме - за предизвикателствата на природата, за това, че ... човекът не е съвършен и за тези безсмислени конфликти - тази позиция става все по-важна и по-важна. И тази позиция в ръцете на един българин - това е едно признание, огромно признание за българския народ. Така че поздравяваме г-жа Георгиева и искаме да я уверим, че БЧК и респективно всички ние сме твърдо зад нея и може да разчита на нас в нейната благородна мисия", категоричен бе Григоров, имайки предвид европейският комисар Кристалина Георгиева. Той потвърди, че вече са установили контакти с нея. "Имаме опита, готови сме при необходимост да изпращаме експерти по чужбина, да оказваме вече материална помощ, защото България като страна-член на европейската общност вече се превръща и в страна-донор. Така че ние можем да партнираме спокойно на сектора, който тя ръководи", посочи Григоров.

Искам да поднеса моята и нашата най-дълбока благодарност към хилядите членове и доброволци на голямото семейство на БЧК, които безкористно дават своя труд, знания и умения в полза на обществото, каза още той. "Когато се изразява благодарност, тя не може да не се изрази и към нашите основни партньори - това са държавните институции, местната власт, корпоративния сектор, ами дарителите, симпатизантите, към всички български граждани, без които ние не бихме могли да облекчаваме страданието на хората. Така че: благодаря Ви, драги приятели, честит празник и честит 8 май, скъпи червенокръстци! Благодаря Ви, че ми давате тази възможност да контактувам с всички Вас!", завърши председателят на БЧК.

Колко хора работят за БЧК, Хаити ли е най-голямото предизвикателство за организацията и каква е сумата, събрана от нея в България, какви хора са помогнали най-много, кой е лице на последната кампания на БЧК в страната и към какво е насочена, има ли опасност за хуманитарните работници и има ли недостиг на лекари в БЧК можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Христо Григоров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени