Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Горещо лято 2010" продължава разчистването на боеприпаси около Челопечене

Почти две години след взривовете в Челопечене, все още не е ясно кога ще бъдат разчистени от боеприпаси военното поделение и двукилометровата зона около него. При първата операция по разчистването, бяха намерени 46 хил. боеприпаси, 37 хил. от които вече са унищожени. В следващите три месеца ще бъдат обезвредени още боеприпаси, за което са отделени над 255 хил. лв.

По време на втората операция "Горещо лято 2010" предстои да бъдат почистени 104 дка около пещта за унищожаване на боеприпасите. Ангажирани са 60 души, които трябва да се справят със задачата до 3 месеца.

Третата и последна част от операция "Горещо лято 2010" трябва да разчисти боеприпаси под земята на площ от 50 дка, както и такива във водните басейни в района с площ от 540 дка. Част от тази площ заема е местната река Лесновска.

За почистването под земята и за това във водните басейни обаче Министерството на отбраната все още води преговори с чужди фирми за предоставяне на необходимата техника. Не е ясно нито кога ще приключат, нито колко ще струва, обясни контраадмирал Симеон Цеков, зам.-командващ на съвместното оперативно командване.

Зависи какво техническо оборудване ще ни бъде осигурено. Тези преговори се водят на ниво министерство.

Живеещите около поделението в Челопечене не са застрашени, заради невзривените боеприпаси във водните басейни, защото, по думите на контраадмирал Цеков, те са достатъчно дълбоки, на Чепинци езерото достига до 15 м дълбочина надолу, това е сериозна дълбочина. Ако е нещо плитичко, то човек може да го види.
По публикацията работи: Андрей Борисов - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени