Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Русев: "Има надежда за връщането на пленените моряци"

Освободеният кораб "Сейнт Джеймс Парк"
Снимка: БГНЕС

Все още преживяното не ми се струва като лош филм, тъй като времето, което мина, е сравнително кратко, но определено започвам да се възстановявам, заяви старши помощник-капитанът на наскоро освободения от пирати кораб "Сейнт Джеймс Парк" Ивайло Русев пред кореспондента на БНР във Варна Даниела Стойнова. "Спрях да се моля на когото и да е, започнах да се уповавам на собствените си сили. Започнах да правя йога-упражнения, опитах се да науча другите, но те не пожелаха", каза Русев относно ситуацията веднага след пленяването на кораба. Той сподели, че в началото не може да става въпрос за никаква комуникация. "Задачата на пиратите е да ти вземат страха. Дори и самите пирати ги е страх много, защото не знаят как ще реагираме и ние. В началото те не познават кораба, целият екипаж е събран на едно място. Те обикновено са от 5 до 7 човека ... Капитана го държат винаги отделно, тъй като знаят, че е глава, по този начин по-лесно се манипулира екипажът. А нас другите какво да ни изолират", посочи Русев. Според него пиратите не са успели да ги скарат, но самите моряци са се скарали помежду си. "Всеки си обедини групички в началото по националност, после самите групички се обединиха ... по приятелски интереси ... Българинът по принцип си е сравнително единак. Интересното е, че може да се спогоди с всички, обаче като че ли най-трудно започват да се спогаждат впоследствие в собствената си национална среда", каза още той.

Русев отрече възможност за бунт при наличие на многоезичен екипаж. "Идея за бунт вече като си много уплашен и като те изпозатворят и като застанат с двата автомата отпред - няма какво да направиш ... Не е желателно да се опитваш да правиш бунт, шансовете за успех са минимални. Ами като избягаш, къде ще отидеш?", пита старши помощник-капитанът. Той сподели, че са се опитали и да ги изнудват за пари. "Приложиха един хитър номер. Казаха: всичко, което имате най-ценно, сложете го в тези ранички и ще Ви ги върнем. Естествено, ние си знаехме, че ще ги вземат впоследствие, но то сега аз така успях да спася машинката за подстригване, благодарение на което съм подстриган все още", добави Русев.

Той посочи, че не с били оставени да разговарят със семействата си по телефона без пиратско присъствие. "Говоренето със семействата не е от човечни съображения. Преследват някаква цел", каза още Русев. Той обаче не отрече, че е имало и хора, които са приказвали човешки с пленените моряци. "Нищо лично, просто бизнес. Той днес си говори с теб нормално, утре, понеже му нареждат, идва и почва да те бие. Чака си парите човекът. Сега, имаше по-интелигентни хора, дето ...", каза старши помощник-капитканът. Той си призна, че в един момент почти се е бил отчаял за изхода от преговорите. "По принцип знам, че следващият етап е - свалят те на брега евентуално и искат личен откуп персонален от семействата, ако фирмата примерно не плати или се много удължи ситуацията, корабът вече няма гориво, те не могат да седят там на хотел и започват да искат за всеки", добави Русев.

Той се обърна към колегите си, на които предстои да минат през същия район, да бъдат много внимателни. "То явно е шанс, защото засега ако могат да се включат в конвоите - добре, макар че те и конвоите не са манна небесна, ние не бяхме в конвой", посочи Русев. Според него има надежда моряците от "Панега" и "Ейшън Глори" да бъдат освободени. "Проблемът там с "Панега" е, че фирмата е бедна, държавата също не е от най-богатите. Според мен и те ще се върнат, но ще е трудно. А за "Ейшън Глори" смятам, че някъде 20-ти, да кажем най-късно края на юни и те ще си бъдат вкъщи ... Така мисля, такова предчувствие", каза старши помощник-капитанът на "Сейнт Джеймс Парк". 

На едно място ли са прекарали моряците своето пленничество или са можели да се движат из кораба, по какъв начин са били пазени, какво се е случило с алкохола на кораба и как реагира пиян сомалийски пират, как се отнася старши помощник-капитанът към предложение за нов курс в региона и как са го посрещнали у дома можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Ивайло Русев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна