Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветник от Пловдив внася искане за оставката на Дянков

Искане за оставка на финансовия министър Симеон Дянков ще внесе в Общинския съвет на Пловдив съветникът Тодор Христев. Мотивът е, че Дянков е нарушил Конституцията като е препоръчал на Европейската банка за възстановяване и развитие да спре 30 милионния заем за пловдивските улици.

Позицията на финансовия министър за отпускането на кредита означава, че според него във втория по големина град има „бандити, на които не трябва да им се отпускат пари”, коментира Христев . По думите му това е безпрецедентен акт, който хвърля петно не само върху Община Пловдив, но и върху образа на България.

"В случай, че финансовият министър не подаде оставка, ние ще се обърнем към министър-председателя Бойко Борисов с искане за отстраняването на Дянков", подчерта още Тодор Христев от Гражданския комитет "Пловдив".

От утре структурата стартира и подписка за оставката на Симеон Дянков. От Гражданския комитет смятат също, че случаят с 30 милионния заем не е единственото прегрешение на финансовия министър. Като друг пример от там посочват неизплатените средства на Община Пловдив за приемането на столичните отпадъци.

Според кмета на Пловдив Славчо Атанасов действията на финансовия министър са безпрецедентна политическа намеса на държавата в работата на местната власт.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна