Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Груев: Изказването на Цветанов за Цанова е невярно, неясно и обиждащо

Лазар Груев
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев влезе в задочен спор с вътрешния министър по въпроса "политическа кандидатура ли е загубилата избора за председател на Софийския градски съд Величка Цанова". Груев нарече "невярно, неясно и обиждащо" изказването на Цветан Цветанов за Цанова.

Председателят на ВКС призна, че е притеснен от биографичните подробности, изнесени от вътрешния министър по адрес на Цанова. Той припомни, че тя е опровергала свързването й с бившия вицепремиер Румен Гечев и така Лазар Груев коментира, че освен, че са неверни и неясни твърденията на Цветанов са обиждащи. Самият Груев каза още, че е бил изненадан от бързия коментар на Цветанов по повод избора на председател на СГС и допълни, че не си спомня някои от съдебната система да е коментирал, например, назначаването на шеф в МВР.

Председателят на Върховния касационен съд препоръча на ръководителите на съдилищата в страната да започнат да присъстват по-активно в публичното пространство. Според него, заради мълчанието на съдиите, често по адрес на тяхната работа се правят некоректни и неверни коментари. Груев също обеща да промени своята медийна политика. Това стана по време на традиционния отчет, който председателят на Върховния касационен съд направи на среща с журналисти.

Съдията не трябва само да постановява, но и да обяснява своите актове, каза още той. Мълчанието, коректният тон и недоброто обяснение - това са, според него, част от причините често работата на съдиите да остава недоразбарана или пък обект на необосновани критики. Мълчанието на съда ражда спекулации и неверни интерпретации, каза още Груев, който през първите три години от мандата си се очерта именно като мълчаливия председател на ВКС.

Прекалено голяма натовареност, липса на държавна политика по отношение на алтернативните методи за решаване на спорове, какъвто е медиацията например, проблеми с призоваването, с експертизите, на места ненормални битови условия, това записал в отчета си до парламента Лазар Груев за изминалата 2010 година.

700 000 дела са били разгледани през тази година. От приключилите близо 585 000, 500 са приключени в разумните тримесечни срокове, каза още той. Софийският районен съд и Софийският градски съд са традиционно най-натоварените български съдилища и през 2010 година.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна