Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Душана Здравкова: Никога не съм търсила удобните места и удобните партии

Снимка: БГНЕС
Никога не съм търсила удобните места, удобните позиции и удобните партии. Направила съм такава стъпка не с оглед на някаква подготвена политическа кариера, а затова защото така усещам нещата. Това заяви в предаването „Неделя 150” Душана Здравкова, която преди дни подаде оставка като съдия във варненския окръжен съд. По този начин тя изрази несъгласието си с избора на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд и работата на ВСС.

Във ВСС имаше няколко доблестни колеги, които гласуваха „против” това поредно назначение, както са гласували „против” и по повод на други назначения. Подадох тази оставка като свой личен акт в подкрепа на колегите от СГС, защото след като над 100 човека изразяват своето становище, след като те са подкрепени във ВСС от колеги, които са дългогодишни съдии, няма как да не бъда заедно с тях. Няма как да не се зачете такова едно мнение, защото винаги сме казвали, че председателите на съдилищата са пръв между равни, обясни Здравкова. След оставката ми се обадиха колеги, които са готови да започнат в интернет подкрепа за колегите от СГС, подчерта тя и добави: Очевидно в СГС се събират и се преплитат много интереси.

Душана Здравкова коментира и въпроса за изключването й от ГЕРБ:
Никога не съм била в политическа партия ГЕРБ, така че в този смисъл развод няма. Ние направихме Граждани за европейско развитие на България – сдружение, което като абревиатура беше ГЕРБ, след което сдружението се отказа от абревиатурата и партията остана само с думата ГЕРБ. Аз бях и си останах председател на това сдружение до момента, в който не прекратиха членството ми поради неплащането на членски внос /така ми беше казано/. Истината и мотивите са съвсем други. След едно общо събрание, което беше манипулирано, и беше съставен протокол с невярно съдържание, аз подадох искова молба в СГС и оттам нататък беше ясно, че аз повече не мога да имам общ път с тези хора. Юрист, който си позволи да внесе в съд документ с невярно съдържание, и същият юрист сега да бъде на ключова длъжност в България, кажете ми в каква държава живеем.
По думите й тези две дела са били прекратени. Едно от тях беше прекратено на 6 юни 2009 г. – на 5 юни бяха произведени изборите и тогава ГЕРБ спечели. Т.е. някой в СГС се е почувствал сигурен и стабилен, за да вземе това решение точно на 6 юни, след като делото не беше раздвижено повече от 2 или 3 месеца.

Според Георги Шопов – председател на Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи във ВСС, изборът на Владимира Янева за председател на СГС не е единствената причина за оставката на Здравкова. От началото на обявяването на този конкурс до края той беше проведен по законовите правила, категоричен бе той.
Цветан Цветанов прави изказвания, с които аз по някой път категорично не съм съгласен. Стана дума за т.нар. натиск. Моето разбиране е, че натиск винаги ще има – дали ще е от г-н Цветанов, дали ще е от съсловни организации, дали ще бъде от обществото. Необходимо е да има натиск, защото само с натиск могат да се премахнат някои грешки, коментира Георги Шопов. Той е категоричен обаче, че българските магистрати не се поддават на този натиск. Шопов увери, че изборът на Янева не е направен в резултат на натиск.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени