Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР закрива музикалния сезон с Шостакович

Снимка: Василка Балевска

На 10.06.2011 г. Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Емил Табаков ще закрие сезона си. В зала „България” от 19.00 часа ще прозвучи Симфония № 7 „Ленинградска“ от Дмитрий Шостакович - една от най-грандиозните творби на ХХ век. Билети за концерта се продават на касата на „Кантус фирмус” в залата и по интернет – на www.ticketsbg.com.

Седмата симфония, наречена още „Ленинградска“, става символ на обрата във Великата отечествена война. Нейната премиера се излъчва и по радиото и звучи по високоговорителите в Ленинград, когато още е под блокада през 1941 г. Драматургията на тази симфония се основава на резкия образен конфликт между темата за родината и темата за фашисткото нашествие. Изпълнена със страстен патос в изобличението на съществуващия милитаризъм, симфонията има голям политически отзвук по цял свят.

Симфоничният оркестър на БНР си създава име и престиж при големия български диригент Васил Стефанов (1913-1991), който поема оркестъра през 1954, работи с него повече от 30 години и го налага като водеща културна институция в България. Свой принос за развитието и артистичното израстване на оркестъра имат диригентите: Васил Казанджиев, Александър Владигеров, Милен Начев и Росен Миланов. В края на 2008 г. начело на оркестъра застава известният български диригент и композитор Емил Табаков. Оркестърът развива активна концертна дейност в България и в чужбина. Два пъти е носител на наградата „Кристална лира“, удостоен е и с наградата на БНР „Сирак Скитник“.

Емил Табаков започва кариерата си като диригент от Русенската
филхармония през 1976 г. По-късно ръководи камерен ансамбъл “Софийски солисти”, Софийската филхармония . От 2008 г. маестро Табаков е главен диригент на Симфоничния оркестър и директор на Дирекция „Музикална продукция и състави”на БНР. Емил Табаков е гостувал сам и с ръководените от него оркестри в почти всички европейски страни, както и в САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Бразилия, Южна Африка и др. Репертоарът на Емил Табаков включва голямо разнообразие от оперни и симфонични произведения от всички музикални епохи.

Чуйте интервюто на Ирена Гъделева с маестро Табаков по повод края на сезона и някои акценти от вече подготвената програма за следващия сезон на Радиооркестъра. Към това добавяме и два от върховете на отминалия цикъл концерти: записи от гостуванията на пианиста Евгени Божанов и на цигуларя Светлин Русев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна