Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълкомът реши: "Пирин" вън от "А" група, без европейски футбол заради "А" група

Феновете на "Пирин" Благоевград ще гледат любимците си във "В" група следващия сезон след решението на Изпълкома на БФС
Снимка: БГНЕС

 

Отборът на "Пирин" Благоевград бе изваден от "А" футболната ни група от Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС). Клубът от Благоевград имаше много финансови проблеми в последните месеци и не можа да покрие критериите за професионален лиценз за следващия сезон. Решението на централата означава, че през следващото първенство "орлетата" ще се състезават във "В" група.

"Пирин" бе изхвърлен от елитния ни футбол и преди шест години, като тогава благоевградчани започнаха сезон 2005/2006 в "А" група, но в средата на август бяха пратени при аматьорите.

Първенството в "Б" група през следващия сезон отново ще бъде разделено в 2 групи - "Западна" и "Източна", като във всяка една от тях ще участват по 10 отбора, а не както беше досега по 12 тима. Запазва се схемата с по 3 мача между съставите, която беше приложена за първи път през миналото първенство. Все още не е ясно кои обаче ще са 20-те отбора, като всичко зависи от това кой ще получи лиценз и кой не, а и от това кой между "Видима Раковски" и "Черноморец" Поморие ще играе в елита.

Изпълнителният комитет на БФС взе още едно важно решение на своето заседание - от следващия сезон ще бъде въведено т.нар. "блокиране на часове". Все още не е ясно дали то ще важи за събота или неделя, но със сигурност ще засегне излъчването на мачовете от водещите първенства в Европа.

 

/С.К./

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна