Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Живко Желев: Ако войната между Съюза на съдиите и ВСС продължи, загубилите ще са българските граждани

Снимка: Архив

 След като от Съюза на съдиите в България поискаха радикални мерки за реорганизация на Висшия съдебен съвет и призоваха членовете му да подадат оставки заради "безпрецедентна криза на общественото доверие", последваха коментарите на главния прокурор Борис Велчев и Цони Цонев, председател на етичната комисия на ВСС. Борис Велчев обясни, че има два начина да се оттегли Висшият съдебен съвет." Единият начин е чрез подаване на оставки, аз такава тенденция не виждам. И вторият е да се промени законът и да се прекрати мандатът на ВСС, което е работа на Народното събрание. Дали НС ще подходи по този начин ми е трудно да гадая", каза главният прокурор. "Не мога да кажа, че трябва да има радикални реформи. Ако има реформа тя трябва да бъде добре обмислена. Докато не се вземе политическо решение за промяна на модела, няма кой друг да върши тази работа", коментира Борис Велчев.
Цони Цонев - шеф на етичната комисия на ВСС се усъмни доколко това писмо изразява действителната воля на членовете на Съюза на съдиите. " Това е мнение на няколко човека от Управителния съвет - на  Нели Куцкова, на председателя  на УС  Мирослава Тодорова. Аз съм разговарял с членове на УС , които са ми казвали, че не са викани и не са участвали в заседание на УС на ССБ, на което се е вземало решение за изготвяне на една или друга декларация", заяви Цонев. 
Чуйте в звуковия файл репортажа на Силвия Великова и коментарите на Борис Велчев и Цони Цонев

В интервю за програма "Хоризонт" Живко Желев, член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България обясни как се стигна до декларацията на магистратите, как е съгласувана и  къде може да се прочете Уставът на ССБ. " Ако войната между Съюза на съдиите и ВСС  продължи загубилите ще са българските граждани. Искам да се акцентира не толкова на призива за оставки, колкото  на идеята да се проведат дебати, за да видим дали е удачен моделът с политическата квота", каза още съдия Желев. В звуковия файл можете да чуете цялото интервю


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени