Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания за профилактика на рак на дебелото черво

Национална информационна кампания за профилактика на рак на дебелото черво под мотото "Виж нещата отвътре" започна от днес. Данни сочат тенденция за увеличаване на заболеваемостта. Всяка година в страната ни се регистрират над 4 600 случая на рак на дебелото черво, а прогнозата за тази година е 5 014 нови заболели.

Специална инсталация под формата на дебело черво ще провокира столичани към профилактика и ранна диагностика на рака на дебелото черво. Тя ще бъде достъпна до 27 юни за всички, които искат да научат повече за симптомите, начина на протичане и лечение на болестта.

Като една от причините за появата на болестта председателят на асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адарска посочи вредните хранителни навици:

Ако човек внимава с какво се храни, ако поне има нагласата да не е безразличен към това какво ще напъха в устата си, той вече прави профилактика на този вид заболяване.

Ранното разпознаване на симптомите и навременната консултация със специалист правят възможно лечението на болестта, допълни Адарска:

Това, което препоръчват специалистите, е повече жива, необработена храна. Ограничаване на мазнините от животински произход и въобще храните от животински произход, да не се злоупотребява с количеството храна, поддържане на едно здравословно тегло.

В рамките на програмата ще се проведат безплатни профилактични прегледи в четири здравни заведения в столицата.

По публикацията работи: Борислава Славова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна