Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жътвата на ечемика в Силистренско е с по-малки от прогнозираните добиви

Жътвата на ечемика в Силистренско започна с по-малки от прогнозираните средни добиви, съобщиха от областната дирекция "Земеделие". Първи започнаха да жънат стопаните от Тутраканската и Кайнарджанската община - със среден добив 380 килограма от декар.

Според изследване за състоянието на есенниците, направено от специалисти на областната земеделска дирекция преди началото на кампанията, в Силистренско се очакваха 412 килограма ечемик средно от декар.

Междувременно служителите на пожарната в Силистра ще правят масови проверки на земеделската техника. Целта е да се предотвратят инциденти и пожари по време на жътвата.

Земеделските кооперации и арендаторите са задължени да разработят оперативни карти за местоположението на масивите с обозначение на съществуващите пътища и водоизточници. След началото на кампанията ежедневно върху тях ще се отбелязва местонахождението на комбайните и прибиращата техника. Пожарникарите проверяват и изправността на машините, които ще работят на полето. Само технически изправните, които са обозначени със специален стикер, ще могат да бъдат ползвани за работа.

Проверките ще продължат до края на жътвената кампания.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна