Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават тържествата по повод 40 години от интронизацията на патриарх Максим

Снимка: БГНЕС

Десетки вярващи присъстваха на тържествената Света литургия в катедралния храм "Свети Александър Невски", с която се отбелязва 40-та годишнина от интронизацията на патриарх Максим. Присъстваха президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, политици, дипломати.

Тържествената Света литургия и благодарствен молебен се отслужва от патриарх Максим, митрополити, епископи и духовници на Българската православна църква. В катедралния храм вече пристигнаха съхраняваните в Атонската Света гора мощи на преподобния Максим-изповедник, който е негов небесен покровител.

По време на Светата литургия бившият премиер Симеон Сакскобургготски прочете молитва за Символа на вярата. В синодалното послание на Българската православна църква, прочетено от епископ Наум, бе посочено, че последните четири десетилетия са били благословено и усилно време, в което църквата ни е преживяла и разделението, и единението си.

В тържествата участва и делегация на Руската православна църква. Тя се води от митрополит Сергий, който пред агенция ИТАР-ТАСС определи патриах Максим като жива история.

Настоящият български патриарх е роден в далечната 1914 година под името Марин Найденов Минков. Завършва Софийската духовна семинария през 1935 година, а през 1938 постъпва в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Замонашва се през 1941 година. След смъртта на патриарх Кирил от март до юли 1971 година митрополит Максим е наместник-председател на Светия синод преди да бъде избран за глава на Българската православна църква. Той е носител на орден "Стара планина"-първа степен за големите му заслуги в духовния живот на българския народ и за мъдрото управление на делата на Българската православна църква.

По публикацията работиха: Виолета Ашикова,Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна