Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Потенциалът на ГЕРБ за управление не е изчерпан, но изборите могат да променят ситуацията

Снимка: БГНЕС

Нямам еднозначна оценка за управлението на ГЕРБ, заяви Огнян Минчев в интервю за "Хоризонт". Политологът смята, че като цяло очакванията към това управление са били завишени, а добрите намерения - повече от конкретните резултати. Той оцени положително начина, по който Томислав Дончев се справя със задачата да увеличи процента от европейските фондове, както и редицата успешно реализирани проекти на екологичното министерство. Похвали министъра на икономиката, който, за разлика от своите предшественици, когато отиде в Москва, "не се чупи в кръста" и не казваше само "да", а се опита да направи възможното за защита на българските национални интереси. Макар и да получи два жълти картона от своя премиер.

Основният дефицит на това правителство според Минчев е в противоречията в цялостната политика, както и в поведението на премиера: Отношението на премиера към политическите проблеми е по-скоро опортюнистично, отколкото принципно. Заема се най-удобната, най-леката поза, подходът на най-малкото съпротивление. От една страна, основното умение на премиера е да се харесва на своите поддръжници. Именно заради това неговият подход се определя като популистки, защото премиерът говори със своите сътраждани над и през институциите. Като се има предвид, че експертизата и на премиера, и на една част от кабинета не е висока, а способността да се мисли с два-три хода напред не е развита, достигаме и до тази опортюнистична склонност да се взимат рашения, които са най-пригодни за момента, а да се отлагат непопулярните мерки за неопределено бъдеще.

Вторият голям проблем за политолога, който се очертава пред настоящия кабинет, е неадекватната финансова политика: Първото нещо, което прави светът в кризата, е да подкрепи националния си бизнес, за да оцелее и да съхрани човешки ресурси, възможности за добро развитие след отминаването на кризата посредством държавни субсидии под различни форми. Господин Дянков, който очевидно има за приоритет да си изгради едно блестящо "лъснато сиви" за по-нататъшната си кариера, превърна във фетиш балансирания бюджет и в продължение на много време не само че не даваше субсидии на дребния и средния бизнес, но и задържа плащанията на държавата към бизнеса в продължение на година и половина. Това доведе до фалиране на може би над половината средни и дребни фирми у нас.

По думите на Минчев на този етап не може да се говори за формиране на някаква алтернатива на ГЕРБ. Визията на ГЕРБ е за еднопартийно правителство по принцип. Потенциалът на ГЕРБ за управление не е изчерпан, но този извод е краткосрочен, доколкото резултатите от изборите могат да създадат качествено нова политическа ситуация.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна