Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Совалката "Атлантис" потегля на последната си мисия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес совалката "Атлантис" ще бъде изстреляна за последния си полет. За събитието в космическия център "Кенеди" се очакват над 700 хиляди посетители.

Ако изстрелването на "Атлантис" не бъде отложено заради лошото време, това ще бъде последният, 135-ти полет на космическа совалка в 30-годишната история на програмата "Спейс шатъл". За това време са конструирани общо пет совалки. Две от тях - "Чалънджър" и "Колумбия", бяха изгубени при тежки инциденти съответно през януари 1986 година и февруари 2003 година.

Мисиите на совалките се оказват по-скъпи от първоначалните очаквания. По днешни цени програмата струва около 200 милиарда долара. Но благодарение на доставените от корабите товари беше изградена Международната космическа станция, бяха ремонтирани сателити в орбита, беше поддържан и телескопът "Хъбъл", който повече от 20 години променя представите ни за Вселената.

По повод края на програмата "Спейс шатъл" администраторът на НАСА Чарлз Болдън заяви:

Казват, че последната мисия на совалката е краят на 50-годишното американското лидерство в пилотираните космически полети. Като астронавт и ръководител на НАСА аз заявявам, че това лидерство ще продължи поне в следващия половин век, защото ние изградихме основата на успеха и за нас провалът не е вариант.

Докато Съединените щати не бъдат готови със следващото си поколение космически кораби, американски астронавти ще стигат до Международната космическа станция с руските кораби "Союз". Трите "пенсионирани" совалки - "Дискавъри", "Индевър" и "Атлантис", ще бъдат дадени на музеи, като свидетелство за един важен етап от американската космическа програма.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна