Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Герджиков за независимите депутати: Не може да продължава тази "търговия с хора"

Снимка: БГНЕС
Сред управляващите липсват ярки и запомнящи се фигури. Броят се на пръстите на едната ръка хората, които се налагат с качества, с политически нюх, с възможност да водят политически дебати, да бъдат наистина народни представители. В опозицията има по-ярки фигури, по-опитни политици, по-изявени личности. Това коментира в предаването „Преди всички” проф. Огнян Герджиков – председател на 39-то Народно събрание.
Организацията на подготовката на нормативните актове е изключително сбъркана, затова се предлагат по правило лоши законопроекти, след това няма кой да ги коригира и за съжаление, качеството на законите е много много ниско. Това е много тежък проблем не на 41-то Народно събрание, а на нашето законодателство от 20 години, изказа мнение проф. Герджиков. Според него правителството ще успее да изкара мандата си докрай, но не очаква да бъде променено качеството на законите.

Запитан за ролята на увеличаващите се независими депутати в Народното събрание, проф. Герджиков отговори: Това е изключително порочно явление и то се подхранва от грешната нормативна база. Не може да продължава тази търговия с хора, тъй като парите следват депутата и се получават изключително срамни сделки, които не правят чест на българското Народно събрание. По думите му депутат, който напусне парламентарната си група, трябва да загуби и правото на държавна издръжка. Той бе категоричен, че Народното събрание трябва да вземе незабавни мерки за промяна на правилника.
Проф. Герджиков смята още, че в този парламент лобизмът е придобил най-сериозни размери.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени