Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия обеща подкрепа за "Арабската пролет"

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обеща в Кайро подкрепата на ЕС за "Арабската пролет" и отбеляза, че напредъкът към демокрация в Египет и Тунис не е имал отражение в други страни в региона. "Тези съседи, които имат същите стремежи, но трябва да извървят по-труден път, заслужават нашата съвместна подкрепа", заяви Барозу, като допълни, че ЕС си сътрудничи с международни организации, за да подготви живота в Либия след Муамар Кадафи, който управлява страната 42 години. В сряда Барозу се срещна в Брюксел с членове на създадения от либийските бунтовници Преходен национален съвет.

Председателят на ЕК изрази сериозно безпокойство за сирийския народ, като допълни, че обещанията на президента Башар ал Асад за реформа и диалог са слаби и трябва да бъдат изпълнени. Признавайки реформите в Мароко и Йордания, Барозу призова обещанията за такива в Алжир и Бахрейн да се превърнат в
истински стъпки.

ЕС няма желание да се намесва във вътрешните решения на Египет, даде да се разбере председателят на ЕК. Барозу призова Египет да инвестира в образованието и здравеопазването и уточни, че ЕС ще увеличи подкрепата си за участието на страната и други държави-партньори в образователните си програми. Египет е най-големият търговски партньор на ЕС в района, отбеляза Барозу, който призова за активизиране на преговорите за либерализиране на търговията в областта на услугите и инвестициите. "В дългосрочен план, трябва да работим за зона за свободна търговия, която да свърже Египет с най-големия в света пазар - ЕС", каза Барозу.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени