Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната контактна група за Либия заседава в Истанбул

Последна промяна: 13:21 ч.

В Истанбул започна заседание на контактната група за Либия. В него участват генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, представители на Организацията Ислямска конференция, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, както и външните министри на страните, участващи в кампанията на НАТО срещу режима на Муамар Кадафи. България е представена от министъра на външните работи Николай Младенов. Русия бе поканена, но отказа да участва, повтаряйки вече познатата позиция, че единственото място, където може да бъде разрешена либийската криза, е Съветът за сигурност на ООН.

Една от главните цели на срещата е да бъде обсъдено осигуряването на финанси за Преходния съвет в Либия. Другият аспект на съвещанието е във връзка с ударите на НАТО срещу Муамар Кадафи - очаква се разискванията да се концентрират около това да продължат или да бъдат прекратени натовските удари през месеца на мюсюлманските пости, Рамазана, който започва в началото на месец август.

Позицията на турската страна е, че евентуалното продължаване на ударите ще предизвика негативен отзвук в ислямските страни и Кадафи би използвал това като психологическа маневра в своя полза.

Предвижда се участниците в истанбулското заседание да изработят общ документ.

Международната контактна група за Либия бе създадена на 29 март в Лондон. В нея участват всички страни, участващи в кампанията на НАТО срещу режима на Кадафи. Истанбулската конференция е поредната, четвърта, среща на контактната група за Либия и ще продължи два дни.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна