Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО засилва операциите срещу режима на Муамар Кадафи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

На провеждащото се днес заседание на международната контактна група за Либия в Истанбул бяха отправени няколко послания.

Потвърдена беше категоричната решимост на международната общност да намери най-добрия изход за либийския народ от ситуацията, която продължава да се създава от Муамар Кадафи поради неговия отказ да сдаде властта и да създаде условия за демократичен преход на Либия към ново управление.

Това, което разгледахме днес много внимателно, са плановете на Преходния национален съвет в Бенгази. Как би изглеждал, според тях, този преход. А също и възможностите за подкрепа на Временния национален съвет в Либия - това заяви министърът на външните работи на България Николай Младенов, който участва в заседанието.

На форума присъстваха представители на 35 страни, комисарят по външната политика на ЕС Катрин Аштън, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че НАТО ще засили операциите срещу режима на Кадафи в Либия. За тази цел Великобритания ще предостави още 4 броя самолети.

Домакинът на срещата - турският външен министър Ахмед Давутоглу, призова страните, участващи в контактната група, да освободят една част от сметките на режима на Кадафи, които са замразени в техните банки, и да основат помощен фонд, който да се предостави на бунтовническите сили. Става дума за около 3 млрд. авоари на режима на Кадафи, които да бъдат предоставени на неговите противници.

Заседанието в Истанбул завърши с приемането на общ документ.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна