Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители са доволни от добива на пшеница в Плевенско

Снимка: БГНЕС

В Плевенско вече са прибрани над 60 хиляди тона ечемик при среден добив 416 килограма от декар. Масово се прибира и реколтата от хлебно зърно. Близо милион декара са засетите площи с ечемик и пшеница в областта.

В Плевенска област работят близо 140 комбайна. Своеобразен рекордьор в надпреварата е Земеделската кооперация Зора в град Кнежа, която прибра в складовете ечемик при среден добив 510 кг от декар, което е със 110 кг повече отколкото през миналата година. Добри са резултатите на кооперацията и при пшеницата, там добивът е по 500 килограма от декар.

След прибирането на реколтата за производителите на зърно започва битката за цената. Според председателя на кооперацията Любен Хинкин за зърното винаги има пазар и затова производителите не бързат да продават. Обикновено продават в края на годината, а една част от добива намира реализация чак през следващата година, допълни Хинкин. Той вече е направил изчисления, че 300-310 лв. за тон жито при добра реколта ще покрият напълно разходите за производството на зърното.

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна