Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Фалк: Операцията срещу Кадафи няма нищо общо с хуманитарна мисия за защита на цивилните

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Признаването на бунтовниците и военната операция срещу Кадафи нямат нищо общо с хуманитарна мисия за защита на цивилните и са намеса във вътрешните работи на суверенна Либия. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" проф. Ричард Фалк, който е специален докладчик на ООН по човешките права в палестинските окупирани територии и доскоро почетен професор по международно право в университета Принстън.

Фалк вярва, че има доказателства за престъпления, извършени от Кадафи, но беше политически решено кога точно да му бъдат предявени тези обвинения. Той коментира още: Формално Международният наказателен съд, като институция, няма ограничение да съди онези, които надделяват в даден военен конфликт, като че ли той отразява възгледите само на северното полукълбо и повдига обвинения само срещу северноафрикански лидери. Обвиненията срещу Кадафи бяха повдигнати в разгара на война, чиято законност също е съмнителна от международноправна гледна точка. Мандатът, даден от ООН, беше да се защитят цивилните, особено в Бенгази, почти незабавно обаче натовската операция се насочи към смяна на режима и подкрепа за бунтовниците, което очевидно се превърна в гражданска война. Ако се върнем към процесите след Втората световна война – едно от най-тежките обвинения на прокурорите в Нюрнберг беше именно започването на незаконна война. На мен ми се струва, че НАТО направи точно това.

Една от причините да смятам, че бе неразумно да се издават заповеди за арест от Международния наказателен съд, е именно фактът, че по този начин се подкопават дипломатическите усилия, подчерта още проф. Ричард Фалк. Той обаче не изключва възможността да се предложат гаранции на Кадафи, че тези заповеди няма да бъдат изпълнени. Възможно е Кадафи и неговият антураж да бъдат убедени да се оттеглят от властта, в замяна на което да им се позволи да живеят спокойно в Либия, добави проф. Фалк.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна