Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Нищо не може да оправдае ината на Кадафи

Снимка: БГНЕС
Докато Кадафи е върховен главнокомандващ на либийските въоръжени сили, той носи цялата отговорност за всичко, което се случва в Либия. Тази отговорност има зад себе си и наказателен елемент. Това заяви в интервю за предаването „Събота 150” външният министър Николай Младенов след среща на т.нар. Контактна група за либийския конфликт. В заключителния документ от събитието пише, че цялата Контактна група признава бунтовниците и техния преходен национален съвет в Бенгази за легитимна правителствена власт. Новото е, че и американците признават този съвет, след като досега се въздържаха. Признанието ще доведе до отблокиране на замразените либийски авоари за милиарди долари от чужбина, които ще бъдат предоставени на опозицията.

Кадафи трябва да си даде сметка, че неговият отказ да напусне властта всеки ден коства живота на много либийци, коства разрушена инфраструктура, коства разделение в обществото, което трудно ще бъде преодоляно. Нищо не може да оправдае тази амбиция или този инат, който той проявява за сметка на цялата си държава, коментира Николай Младенов. Той посочи, че желанието и на международната общност, и на временния национален съвет в Бенгази не е да се каже кой ще управлява Либия оттук нататък и да се короняса някой нов Кадафи, а да се даде възможност либийският народ сам да избере своето ръководство, но да го избере по начин, по който се запазва териториалната цялост и единството на Либия.

Николай Младенов посочи главните акценти в срещата на Контактната група: На първо място е потвърждаването на категоричната решимост на международната общност да намери най-добрият изход за либийския народ от ситуацията, която продължава да се създава от Муамар Кадафи и неговият отказ да напусне властта и да създаде условия за демократичен преход на Либия към ново управление. Много внимателно разгледахме плановете на временния национален съвет в Бенгази как би изглеждал, според тях, този преход. Обсъдихме какви послания всички трябва да имаме към режима на Кадафи и какви са нуждите от подкрепа на преходния съвет в Бенгази от гледна точка на хуманитарните, медицински и други нужди, които те имат в момента.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна