Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коларов: Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество излиза от изолацията

Снимка: БГНЕС
Комисията излиза от изолацията, в която сама се беше поставила по отношение на други държавни органи в сферата, и е все по-търсен партньор. Това заяви в предаването „Неделя 150” Тодор Коларов – председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Според него за да бъде комисията по-ефективна, е нужно тя да може да се намесва на по-ранен етап в разследването на делата. В някои случаи комисията е уведомявана на много късен етап за действия срещу определени лица, а ние не можем да се самосезираме, ние действаме само след уведомление.
По отношение на финансовото състояние на комисията Коларов изтъкна, че в края на юни наследената дупка от 200 000 лв. вече е запълнена. Непрекъснато обаче се появяват задължения от минали години. Надявам се това да не доведе до ново отваряне на дупка в бюджета.
Превантивният ефект на нашата комисия е много важен, категоричен е Коларов и добави: Съществуването на тази комисия е една спирачка за извършване на престъпни действия. Не може да се изчислява нейният ефект само на базата на отнетото имущество. Нашата цел не е да пълним държавния бюджет.

След 20 април комисията си постави 3 основни приоритета – повишаване на своята ефективност, ясно дефиниране на отговорностите в собствената си структура и справяне, с оглед на тежкото финансово състояние, с дупката, която съществуваше в бюджета на комисията за тази година, посочи Коларов. По отношение на първия приоритет той отчете, че са предприети стъпки за повишаване на капацитета чрез привличане на нови кадри, които имат потенциала да се справят с дела с фактическа и правна сложност. Всички нови кадри се назначават с конкурс, подчерта председателят на комисията. Той изтъкна още, че комисията е установила връзки с международни партньори за взаимодействие по значими международни дела и вече е започнала работа по конкретни случаи с тях. Коларов добави, че в момента се работи по правилата за атестиране, които ще помогнат в работата на служителите.

Ако Законопроектът за гражданската конфискация беше приет, той щеше да позволи в случаите, когато прокуратурата повдигне обвинение срещу едно лице по точно определени текстове в закона, да бъде осъществено разделяне между наказателното и гражданското производство. Комисията както по предложения законопроект, така и по настоящия закон би могла, дори в случаите, когато лицето е осъдено, да не отнеме имуществото му, защото неговото имущество може да няма този дисбаланс, който се изисква по закон. Ако лицето може да докаже доходите си, дори то да бъде осъдено, неговото имущество може да не се конфискува. Законопроектът, който беше отхвърлен, щеше да позволи в случаите, когато прокуратурата не успее да докаже виновността на лицето, ние да отнемем неговото имущество, когато има дисбаланс между приходи и разходи, коментира още Тодор Коларов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от