Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код в 8 области заради жегите

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 13:15

Заради жегите в 8 области на страната действа оранжев код. Опасност от температури до 40 градуса има в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Ловеч , Враца и Русе.

Главна инспекция по труда напомня на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните високи температури, за да се избегнат инциденти заради горещините.

От Столична община ще раздават безплатно минерална вода на 7 места в града. В Пловдив с разпореждане на кмета са организирани пунктове с машини за охладена минерална вода. До края на работния ден всеки ще може да налее вода пред сградите на Община Пловдив, бившия партиен дом, Дома на армията и пред халите.

За да се справи организма с жегата, може да се пие и и бира. Това е една от препоръките на националния консултант по кардиология доцент Нина Гочева.

Хора с високо кръвно налягане трябва да си взимат всички, предписани от лекаря хапчета. Ако не се чувстват добре могат да променят дозата или да спрат лекарството само след консултация с лекар. Хората с ниско кръвно налягане трябва да пият повече течности, с малко повече сол. По-младите могат да пият бира. Знаете, че бирата съдържа голямо количество калий, като същевременно не се внася много натрии. Това я прави изключително удобна за редехидратация. Така че който обича бира, може да консумира.

В горещите дни не се препоръчва на бременните жени да стоят на открито слънце.  Директорът на болница Шейново д-р Иван Костов съветва дамите да носят със себе си шише вода; да бъдат с шапка и да стоят на сянка възможно най-дълго. Бъдещите майки да не забравят и мобилния си телефон, за да могат да се обадятат на близък или да потърсят медицинска помощ ако им прилошее.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени